6-daagse opleiding Gespreksleider Data-Ethiek

Leer van experts een data-ethisch gesprek te leiden

In het kort

  • Faciliteren en structureren van ethische gesprekken over data en technologie

  • Werken met filosofische gespreksmethoden en ethische tools

  • Toepassen van ethische theorieën in de praktijk

Het gebruik van technologie en datatoepassingen gaat gepaard met complexe ethische vraagstukken. Organisaties zullen voor een verantwoorde inzet van data en technologie (zoals AI) aandacht moeten besteden aan ethische reflectie. Om niet alleen stil te staan bij de mogelijkheden van de technologie, maar om tot een waardengedreven afweging te komen voor de inzet van data en technologie.

Een ideaal middel voor deze reflectie is een data-ethisch gesprek.

 

Wat leer je?

In deze 6-daagse opleiding maak je kennis met de facetten van het leiden van ethische gesprekken over data en nieuwe technologie. Je verdiept je in ethische en filosofische theorieën over technologie en past die direct toe.

We werken met échte casuïstiek en betrekken jouw eigen professionele context steeds in de oefeningen. Zo leer je de vragen te stellen die van belang zijn in jouw organisatie, leer je ethische vraagstukken herkennen en formuleren en weet je waarden en belangen te identificeren.

 

Gespreksmethoden

Onze docenten en gastdocenten zijn ervaren gespreksbegeleiders en trainers. Ze brengen je verschillende facetten van het filosofische gesprek bij zodat jij je kan bekwamen als gespreksleider. Je oefent bijvoorbeeld met Socratische gespreksvoering en het Moreel Beraad. Je maakt uitgebreid kennis en je oefent met de werkwijze van Filosofie in actie, de waardengedreven gespreksvoering. Deze methode is gestoeld op jarenlange ervaring van Filosofie in actie en wordt in organisaties in binnen- en buitenland gebruikt.

 

Persoonlijke aandacht

Jouw ontwikkeling staat centraal: we begeleiden je in jouw proces en laten je experimenteren en floreren. Je volgt de opleiding met een kleine groep deelnemers, waardoor er ruim aandacht is voor jouw persoonlijke leervraag. Je krijgt persoonlijke feedback, zowel op de cursusdagen als tussendoor.

 
 

Werkwijze en tijdsinvestering

Tijdens de opleidingsdagen word je geschoold in werkwijzen die van pas komen als gespreksleider, getraind in vaardigheden die je nodig hebt als gespreksleider en experimenteer je met jouw (gespreks)leidersstijl.

Jouw ontwikkeling als gespreksleider staat centraal en daarom ga je tijdens deze opleiding ook werken aan een concreet eindwerkstuk waarin je jouw gespreksleiderschap en meesterschap laat zien. Bijvoorbeeld door een denkoefening te ontwikkelen, of een bestaande werkwijze verder te verfijnen.

Tijdens de laatste cursusdag presenteer jij dit werkstuk en wordt de groep jouw publiek. Jij laat hiermee zien hoe ethische vraagstukken binnen het werken met data & technologie door jou kunnen worden aangekaart. We begeleiden je tijdens dit ontwikkelproces, met (deel)opdrachten en feedback.

Tijdens de cursusweken besteed je naast de cursusdagen gemiddeld zo’n 4 – 6 uur aan de cursus (opdrachten, leeswerk en werken aan het eindwerkstuk).

 

Voor wie?

Je bent geïnteresseerd in waardengedreven inzet van technologie en het voeren van het ethische gesprek daarover. Bijvoorbeeld omdat je werkzaam bent als:

  • Beleidsmedewerker

  • Privacy professional

  • Docent of onderzoeker

  • Innovatiemanager

  • Data scientist

  • Integriteitsmedewerker

Je wil graag aan de slag met ethische vraagstukken rondom datagebruik, privacy en technologie. Je bent bereid om een faciliterende rol op je te nemen als het gaat om het zorgvuldig voeren van gesprekken rond ethische vraagstukken. Je wil deze vraagstukken naar een hoger plan brengen door deze systematisch te analyseren en te sturen op uitkomsten.

Ervaring met het leiden van gesprekken of het werken met groepen is handig, maar niet noodzakelijk.

 
 

Prijs

Je betaalt € 3295,- (excl. 21% BTW) voor de cursus*. Hiervoor krijg je:   

  • 6 cursusdagen verzorgd door zeer ervaren docenten en gespreksleiders

  • Achtergrondmateriaal en literatuur om je verder te verdiepen

  • Elke cursusdag een verzorgde vegetarische en veganistische lunch

  • Tussen de lesdagen: persoonlijke feedback van en mogelijkheid tot vraagbaak bij docenten

  • Veel inspiratie om jezelf te bekwamen als gespreksleider!

Deze opleiding is pre-approved door het IAPP voor 12 CPE.

Data & Locatie

Start in februari 2024 (donderdagen): 29 februari, 7 maart, 14 maart, 28 maart, 11 april, 25 april.

Start in september 2024 (dinsdagen): 24 september, 1 oktober, 15 oktober, 5 november, 19 november, 10 december.

Start in februari 2025 (donderdagen): 6 februari, 13 februari, 6 maart, 20 maart, 3 april, 24 april

Start in september 2025 (vrijdagen): 12 september, 19 september, 10 oktober, 31 oktober, 14 november, 12 december

De lesdagen zijn van 9.45 - 16.30. Tussen 12.45 - 13.30 wordt er gezamenlijk geluncht (bij prijs inbegrepen).

De training wordt gegeven in de gebedsruimte van de Koepelgevangenis in Arnhem (Wilhelminastraat 16, 6812 CW). Nabij OV en met gratis parkeergelegenheid.

 

Docenten

Piek Knijff

Piek heeft meer dan 15 jaar ervaring met het leiden van gesprekken en het geven van trainingen. Gestoeld op deze ervaring ontwikkelde ze eigen werkwijzen om ethische gesprekken te voeren over dataprojecten, die nu in meerdere organisaties wordt gebruikt voor gesprekken over data- en technologie. Als ethicus neemt Piek niet alleen zitting in ethische commissies, maar begeleidt ze ook de op- en inrichting en de werkwijze van commissies.

 

Isis Hazewindus

Isis is filosoof en bevoegd filosofiedocent. Vanuit haar onderwijsachtergrond is zij bij Filosofie in actie o.a. verantwoordelijk voor het opstellen, uitwerken en uitvoeren van onderwijsconcepten. Eén van haar specialiteiten is het stellen van vragen, een kernvaardigheid in het voeren van ieder gesprek. Isis neemt zitting in een ethische commissie als ethicus en is ook werkzaam als zelfstandig illustrator.

 

Gastdocenten

Ozan Aydogan

Opgroeiend in een familie van verhalenvertellers raakt Ozan Aydogan op jonge leeftijd gefascineerd door de kunst van de vertelling. Als middelbare scholier begint Ozan, na het lezen van Lord Byron, met het schrijven van gedichten en ontwikkelt zich richting spoken word en wint in 2018 het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. Tijdens zijn stage bij Artiance ontmoet Ozan een nieuwe liefde: acteren. Terwijl hij zijn eerste voorstelling speelt, heeft hij tegelijk zijn eerste ervaringen als toneelschrijver. Hij blijft verhalen vertellen. Ozan is afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie en werkt momenteel aan zijn debuutroman.

Erik Boers

Erik Boers (1960) besloot na zijn studies Wijsbegeerte en Nederlands te gaan werken op het grensvlak van filosofie en organisatie. Hij wilde vormgeven aan denkgesprekken in de hectiek van alledag. Met talloze groepen professionals, individuen, managementteams, Raden van Bestuur heeft hij de afgelopen 35 jaar het gewetensvolle gesprek gestalte gegeven. In november 2022 promoveerde hij aan de Radboud Universiteit op een onderzoek naar de geschiedenis en theoretische onderbouwing van het Socratisch Gesprek.

Henriette Bout

Henriette Bout is een zeer ervaren integriteitsadviseur en trainer. Ze was 15 jaar werkzaam bij Bureau Integriteit van de Gemeente Amsterdam en heeft daar gewerkt aan de professionalisering van ambtenaren o.a. door het te trainen in het moreel beraad. Henriette heeft 12 jaar in ethische commissies gezeten en is al 20 jaar de coördinator en hoofddocent van Beroepsethiek aan de Faculty of Science van de Universiteit van Amsterdam. In juni 2023 promoveerde Henriëtte op het onderwerp ‘het morele leren van organisaties’ aan Nyenrode Business Universiteit.

Joas van Ham

Joas is adviseur digitale ethiek, met een achtergrond als humanisticus en politicoloog. Hij richt zich op de effectieve inzet van digitale ethiek en heeft ervaring met het adviseren van big tech, overheden en start-ups. Het liefst ontwerpt hij innovatieve en inspirerende methoden om digitale ethiek in de praktijk te brengen. Momenteel adviseert hij de Rijksoverheid als AI Ethiek consultant bij het Rijks ICT gilde.

 

Vragen? Meer weten?

Heb je behoefte aan meer informatie? Wil je weten of deze opleiding bij je past?

Neem contact op met ons secretariaat via info@filosofieinactie.nl

*Mocht je in aanmerking willen komen voor een speciale regeling t.b.v. de financiering van de cursus, neem dan ook contact met ons op.