De toekomst van publieke platformen: drie observaties

Op donderdag 7 december j.l. organiseerde de Provincie Zuid Holland een bijeenkomst over publieke platformen. Centraal stond ‘de toekomst van publieke platformen’ - een interessant thema. Joeri Hazelaar, van Filosofie in actie, was als deelnemer aanwezig en deelt drie observaties:

  • De burger meenemen in beleid betekent niet gelijk co-creatie, de burger ook mee laten werken. Het betekent eerder: jezelf inleven in de burger, in al haar verscheidenheid. 

Dit doet mij erg denken aan hoe Hannah Arendt dit uitlegt als het écht begrijpen van anderen, alsof het een vriend van je is. Want: 

dit soort van begrijpen – het zien van de wereld vanuit het standpunt van de ander – is het politieke inzicht bij uitstek. De traditioneel meest opvallende deugd van de staatsman zouden wij kunnen definiëren door te zeggen dat die bestaat in het begrijpen van het grootst mogelijke aantal en de grootst mogelijke diversiteit van werkelijkheden.’[1] 

Voor dit begrijpen van, of inleven in anderen die je zelf niet kent, is verbeeldingskracht een belangrijke voorwaarde. 

  • De toekomst zou door de jaren heen maakbaar geworden zijn, of, we zouden dat idee in ieder geval hebben gekregen

Dat de toekomst maakbaar is, is in mijn ogen een misvatting. Dat we meer dan ooit tevoren impact hebben óp de toekomst klopt. Dat we hier volledige controle over hebben – oftewel, dat de wereld en haar toekomst maakbaar zijn – dat klopt niet.  

Dus: ja, we maken de toekomst. En we hebben hier bewust (en vaker nog onbewust) veel invloed op. Maar dat maakt de wereld nog niet maakbaar. Wat het wel doet is het openen van handelingsruimte om bewust om te gaan met de impact die wij hebben op de toekomst.

  • Wijdverspreide misvattingen over (Generatieve) AI 

Generatieve AI begrijpt niks. Het geeft niet slim antwoord op je vraag en het snapt al helemaal niet wat je bedoelt.  Dit soort ideeën zijn helaas nog steeds wijdverspreid, wordt ook duidelijk tijdens deze bijeenkomst.

Generatieve AI zijn modellen die voorspellen, aan de hand van bijvoorbeeld de woordvolgorde, welke uitkomst het meest waarschijnlijk aansluit op de vraag of tekst (prompt) die jij erin hebt gestopt. Alles wat eruit komt heeft betekenis doordat jij dit eraan geeft. Dat er sprake lijkt te zijn van (tekst)begrip komt doordat je dit zelf hebt en mogelijk daardoor toedicht aan het model.

De volgende bijeenkomst van Publieke Platformen is op 13 februari. Meer info en aanmelden, kan bij de Provincie Zuid-Holland.

[1] Hannah Arendt, Leven van de geest p.608 

Previous
Previous

De Plicht aan de Toekomst

Next
Next

Column: Kansen en risico's